Een huis kopen dat verbouwt moet worden? Denk in mogelijkheden!

Studio Inka Zutphen Architect Architectuur Studio Inka Zutphen Architect Architectuur Studio Inka Zutphen Architect Architectuur
Ligging en uitstraling van het huis zijn perfect, maar…

 

Misschien is het herkenbaar voor jou. Je ziet een huis op Funda met de perfecte ligging, met een grote tuin en nog dicht bij het centrum en een heel aantrekkelijke prijs. Het huis heeft van de buitenkant veel charme en spreekt je meteen aan. Maar dan kom je bij de foto’s van de binnenkant. Het is er donker, hokkerig, met een schrootjesplafond en meubels uit de tijd van je oer-oma. Je bent best bereid om iets aan de woning te doen, maar dit… Je klikt het weg en blijft maar zoeken naar dat ene huis, jouw droomhuis.

Zie de potentie!

Vaak is het echter de moeite waard om beter te kijken. Wat is er mogelijk? Probeer de huidige situatie los te laten. Is er misschien een open keuken te realiseren? Kan de keuken van de tuinkant naar de straatkant verplaatst worden en met een uitbouw achter een grote woonkamer ontstaan? Is er met een dakkapel een extra slaapkamer te realiseren? Kan de badkamer groter worden door een wand te verzetten of door een aparte wc te maken? Hoe kan er meer daglicht komen zonder de uitstraling van het huis te verstoren?

Allemaal overwegingen die je kunt maken. Daarbij is het zeker lastig om zich een voorstelling te maken van het resultaat. Hieronder een aantal suggesties op een rij.

Tips voor de koop van een te verbouwen woonhuis

  • Te weinig ruimte? Vaak is het mogelijk om uit te bouwen, aan de achterkant is dit meestal ook vergunningsvrij. Zijn de ruimtes boven te krap? Denk aan een dakopbouw of dakkapellen. Daardoor kan er misschien een slaapkamer bij.
  • Laat de huidige indeling los! Een keuken kan verplaatst worden, een extra wc kan erbij, wanden kunnen vaak worden gesloopt. Zo kun je bijvoorbeeld toch de gewenste open keuken creëren.
  • Systeemplafond, lambrisering of een lelijke tegelvloer? Probeer er doorheen te kijken. Wanneer alleen wanden geschilderd worden en de vloer vervangen wordt, ontstaat er met nieuwe meubels al een heel andere ruimte.
  • Neem het aspect duurzaamheid mee. Wat is het energielabel van de huidige woning? Hoe kan ik dit optimaliseren?
  • Maak de afweging tussen kosten en baten. Wordt het huis door de verbouwing ook meer waard? Kan ik bij een verkoop mijn investering terug verdienen?
  • Gaat het om een monument, mogelijk een rijksmonument? Dan zijn de mogelijkheden vaak beperkt en moet men eerst met de monumentencommissie voor vooradvies om tafel gaan.
  • Vraag een architect/interieurarchitect om hulp. Door de verschillende mogelijkheden in 3D uit te werken, kun je makkelijk beslissen om het huis wel of niet te kopen. Vaak komen er opties aan bod, waar je zelf niet op was gekomen. Zo kun je er echt je droomhuis van maken!
Zutphen architect tips en trucs Zutphen architect tips en trucs
Zutphen architect tips en trucs Zutphen huis verbouwen van kantoor tot woonhuis

Van bedrijfsruimte naar woonkamer

Het ging ook Tom en Jan zo. Het huis in een van de sfeervolste straten van Zutphen was erg aantrekkelijk. Maar de begane grond was een bedrijfsruimte met systeemplafond en nauwelijks daglicht. 3m breed en maar liefst 23m lang! Het was erg moeilijk zich in zo’n lange, donkere pijpenla een gezellige woonkamer met keuken voor te stellen. Maar zij hadden het gevoel dat er iets bijzonders van te maken is.

Samen hebben wij door middel van 3D tekeningen de mogelijkheden verkent. Uiteindelijk is de wc verplaatst, zodat een glazen pui aan de tuinkant kon komen. Door middel van een lichtstraat komt nog meer daglicht de ruimte binnen. En na wikken en wegen besloten zij de hele lengte te benutten en aan de straatkant de keuken te situeren en naar de tuin de woonkamer. Op deze manier is een uniek en ruim huis ontstaan!

Bekijk hier mijn gerealiseerde projecten.