Thuiswerken – je had er nauwelijks over nagedacht en je zat er al! En je was al blij wanneer het qua ict soepel verliep. Maar wekenlang thuiswerken is iets anders dan nog even s ’avonds een uurtje  wat afmaken. En dan ben je wellicht in gezelschap van jouw kinderen die ook flink aan de slag moeten voor school. Een goed ingerichte thuiswerkplek, waar je goed zit en geconcentreerd kunt werken zonder een hernia op te lopen, is veel waard dezer dagen.

Ik ben al jaren een thuiswerker, maar ook voor mij is het zoeken naar de beste manier om dit in combinatie met de kinderen te doen. Zij hadden regelmatig vragen en ondersteuning nodig, daar was het niet handig dat ik 2 etages hoger op zolder zat achter mijn computer. Dus heb ik snel mijn computer naar beneden verhuisd en werk ik gezellig naast de hamster en dicht bij de kinderen terwijl mijn man de werkkamer boven voor zich heeft en in alle rust urenlang kan (video-)bellen.

Zit jij thuis nog niet lekker en heb je jouw draai nog niet kunnen vinden? Dan heb ik wat tips voor jou.

1. Een geschikte plek in huis

Het is natuurlijk luxe wanneer je over een aparte werkkamer in huis beschikt. Koffie mee, deur dicht en je kunt ongestoord aan het werk. Op deze manier houd je het werk en alles rondom thuis gescheiden en ben je minder snel afgeleid. Grote kans dat je juist effectiever kunt zijn dan op kantoor, waar je toch af en toe wordt afgeleid door collega’s.

Wanneer je ook beschikbaar moet zijn als parttime leraar, zoals in mijn geval, is de vraag of je toch dichter bij jouw kinderen moet gaan zitten. Of je hebt geen werkkamer en moet daarom naar de woonkamer, slaapkamer of keuken. Is het mogelijk om een extra tafel, bijvoorbeeld een kleine tuintafel te integreren? Misschien moeten een paar planten tijdelijk uitwijken of wordt de eettafel tegen een wand geschoven om meer ruimte te creëren. Het is prettig om zo de eettafel vrij te houden. Een stel schragen en een tafelblad van de bouwmarkt of de Ikea voldoen eveneens en kun je na de corona-crisis makkelijk in de schuur opbergen.

2. Let op de ergonomie

Wanneer je dagelijks gaat thuiswerken, zal je goed op een ergonomische houding moeten letten om klachten te voorkomen.

In het ideale geval zit je aan een tafel of bureau met de benen in een 90-graden-hoek, evenals de armen. Jouw tafel thuis is niet in hoogte verstelbaar,  maar misschien heb je een in hoogte verstelbare stoel. Pak anders een kussen om jouw zithoogte te verhogen en om prettiger te kunnen typen. Misschien vind je een kussen in de onderrug ook prettig. Als jij dan recht voor je kijkt, zou je de bovenste rand van jouw scherm moeten zien. Wil je geen zere nek krijgen? Zet de laptop op een standaard of pak gewoon een stapel boeken! Daardoor zijn een apart toetsenbord en muis nodig, maar dit draagt ook echt bij aan het werkcomfort.

3. Houd het op orde

Het principe ken je, maar nu nog omzetten – een opgeruimd bureau betekent een opgeruimd hoofd. Het is heel verleidelijk om thuis alle rommel te laten liggen! Heb jij naast jouw tijdelijke thuiswerkplek een drievoudig stopcontact? Dan ben jij een bofkont. Grote kans dat je te maken krijgt met kabels en verlengsnoeren die dwars door de kamer een prima valsnoer voor jouw rondrennende peuter vormen. Bind de kabels met tie-raps aan elkaar en plak ze desnoods onder jouw tafel en langs de plinten. Troost je uiteindelijk met de gedachte: het is maar tijdelijk.

Is jouw werktijd ten einde, is het belangrijk dat je ook weer goed kunt ontspannen. Zit je vanuit de bank naar jouw laptop en open mappen te kijken? Dan blijf je misschien toch aan die ene lastige opdracht denken en ga je er nog even verder werken. Ruim het dus op, stop de laptop in de tas en sluit daarmee ook het werk in jouw hoofd af.

 

4. Maak het aantrekkelijk

Moet je in de laatste hoek van het huis zitten? Probeer het zo aantrekkelijk mogelijk in te richten. Haal er een mooie tafellamp bij, jouw lievelingsfoto, een decoratief plantje of een vaas met bloemen. Maak er een plek van waar je graag zit!

Ik hoop dat je met deze tips van het thuiswerken kunt genieten. Wat langer in bed blijven liggen, geen files, even niet die ene irritante collega om je heen… wie weet kom je zo op nieuwe ideeën en waardevolle inzichten!