Het is vaak dé centrale plek van het huis: de eettafel. Hier eet je niet alleen met het gezin en met familie en vrienden, hier wordt ook huiswerk gemaakt, geknutseld, aan de laptop gewerkt en urenlang bij een kopje koffie of een wijntje gekletst. Hier kom je als gezin bij elkaar, voordat iedereen weer met zijn eigen hobby’s en bezigheden verder gaat. Of de pensionaat begint de dag door er in de ochtend de krant te lezen. Best belangrijk dus, om deze plek aantrekkelijk in te richten! Maar hoe zorg je ervoor, dat de eettafel het stralende middelpunt van je huis wordt?

#1 De plek in het huis

Ten eerste gaat het daarbij om de plek in het huis. Was het in tijden van onze ouders en voorouders chique om een aparte eetkamer te hebben, zo is het nu gewenst, om contact met de keuken te houden. Een open keuken met daarnaast de eettafel of een woonkeuken met de tafel in het midden, is vaak het ideaalbeeld. De korte lijnen naar de keuken zijn bovendien uiterst praktisch voor het dekken en afruimen van de tafel. Maar denk ook aan het daglicht – je zit het liefst aan het raam met zicht naar buiten. Niet voor niets zijn de tafels aan de ramen in een restaurant als eerste bezet.

studio inka

#2 De grootte van de tafel

Het bepalen van de grootte van de tafel begint met de vraag hoeveel mensen er aan moeten kunnen zitten. Bij dagelijks gebruik kan men het beste de afmetingen aanhouden zoals op de onderstaande tekeningen is aangegeven. Bij een incidentele visite is het niet erg ook even wat krapper te zitten.

De hoogte van de eettafel is standaard 75 cm. Voor lange mensen mag de tafel ook 79 tot 80 cm hoog zijn. Maar denk er dan ook aan om hogere stoelen te kiezen!

 

#3 De ruimte om de tafel

Heb je de grootte van de tafel bepaald, die je het liefst zou willen, kijk je of dit in jouw huis haalbaar is. Het is namelijk een vaak gemaakte fout dat men onderschat, hoeveel ruimte rondom een tafel nodig is. Misschien past de tafel met stoelen prima, maar zodra er iemand aan zit wordt het lastig achter de stoelen langs te lopen.

 

 

Wanneer je qua ruimte iets krapper zit, is het gunstiger om de tafel met de korte kant aan een wand (het liefst aan een raam) te zetten. Een vrijstaande tafel neemt altijd meer ruimte in beslag. Een ander idee om ruimte te besparen is om aan een lange kant een bank te zetten. Een bank tegen de muur heeft minder ruimte nodig dan stoelen, die naar achteren moeten kunnen schuiven.

#4 Stoelen passend bij de tafel

Dit is niet alleen een kwestie van stijl, maar ook wederom van afmeting. Ik heb er persoonlijk een hekel aan wanneer de stoelen te laag zijn voor de tafel. Daardoor voel ik mij altijd heel klein! Het is prettig om 30 cm verschil tussen de zitting van de stoel en de bovenkant van de tafel te hebben. Daarbij moet rekening gehouden worden dat men bij gestoffeerde stoelen iets inzakt.

Wil je graag lang en comfortabel zitten, dan zijn armleuningen prettig. Let er op dat deze onder de tafel kunnen schuiven.

Heb je kleine kinderen wordt het pas echt gezellig! Zolang je geen gestoffeerde stoelen hebt. Op een gladde stoel van kunststof of gelakt hout kun je makkelijk al die chocopasta verwijderen. Of tomatensaus, sap, vla, stroop…

En wat betreft de stijl, zit je bij een massieve eettafel met robuuste gepolsterde stoelen natuurlijk goed. Maar hele lichte stoelen gecombineerd met een massieve tafel kunnen juist voor een verrassend effect zorgen. Ga het beste naar een groot meubelhuis, om het bij elkaar te zetten. Mocht je daar alleen op zoek zijn naar stoelen, zet deze dan bij een eettafel die op de tafel bij jouw thuis lijkt. Wil je het helemaal passend, kies je bij de stoelpoten en de tafelpoten voor dezelfde kleur en materiaal.

@studiohenk

#5 Een goede verlichting

Ten slotte is voor een gezellige sfeer aan tafel de verlichting cruciaal. Of je nou één grote lampenkap of meerdere kleine lampen op verschillende hoogtes hangt – zorg er in ieder geval voor dat het licht dimbaar is. Bij het lezen van de krant of een knutselwerkje heb je meer licht nodig dan bij het gezellige natafelen. En met een dimmer kun je voor al die verschillende situaties de perfecte lichtsterkte kiezen.

Op deze manier zijn veel gezellige uren aan tafel gegarandeerd!