Na een lange werkdag of een winterwandeling  lekker voor een knisterend haardvuur zitten – heerlijk! Het is niet alleen warm en comfortabel, het spreekt ook ons oer-gevoel aan en wij voelen ons veilig en geborgen. Fijn dus wanneer een haard centraal in het huis en in een zithoek staat. Maar waar moet dan de televisie komen? Ook die heeft – gezien de tijd die wij er gemiddeld aan spenderen – een prominente plek in de woonkamer verdiend. Hoe is dit het beste te combineren?

Type haard

Het type haard is nog wel bepalend voor de plek in huis: gaat het om een haard gestookt met hout, met gas, bio-ethanol of elektrisch? Sfeerhaarden met bio-ethanol of elektrische haarden  kunnen overal hangen of staan, je hebt totale vrijheid in het plaatsen in bijvoorbeeld een bestaand huis. Maar er straalt weinig warmte van af en de sfeerbeleving is niet hetzelfde als bij een echt vuur. Houthaarden en gashaarden hebben natuurlijk een afvoer naar buiten nodig, waardoor het moeilijker is een geschikte plek te vinden.

Wanneer de mogelijkheden voor de plek van een haard duidelijk zijn kan de plek van de televisie bepaald worden. Er zijn grofweg 2 mogelijkheden. Haard en tv boven elkaar of naast elkaar. Maar mocht dat niet het gewenste beeld geven dan denk ook aan alternatieven!

De televisie boven een haard

In kleine woonkamers lijkt het een makkelijke oplossing, de tv gewoon boven de haard hangen. Hier zijn twee argumenten waarom ik dit niet zou aanbevelen:

  • Wanneer je een tv boven een hout- of gashaard hangt, verkort dit de levensduur van de televisie door de warmte van de haard.
  • De tv hangt te hoog. De ooghoogte (zittend op de bank) is in het ideale geval een derde van boven van de televisie. Dan kijk je ontspannen en recht vooruit. Maar om de warmte van de haard naar de televisie te beperken moet deze een afstand van tenminste 30 cm tot de (hout-)haard hebben.

Wanneer het in een kleine woonkamer echt niet anders kan en je kiest voor deze oplossing, hang de televisie dan in een nis. Dat staat natuurlijk ook heel mooi, maar zo bescherm je de tv tegen stralingswarmte. Aan de binnenkant moet deze nis geïsoleerd worden en moet een convectierooster onder het plafond ervoor zorgen, dat de warmte niet in de ombouw blijft hangen. Let ook bij de aanschaf van een haard op een zo gering mogelijke warmteafgifte.

Als er in deze nis ook nog een liftdeur wordt ingebouwd, kan men de televisie helemaal aan het zicht onttrekken en volop van het vuur genieten.

 

Televisie en haard naast elkaar

De televisie naast de haard met een grote zithoek er omheen. Op deze manier kun het beste van allebei genieten. Door het te verbinden met een lang, laag meubel wordt het één geheel. Het zicht op de televisie is doorslag gevend, hier moet je redelijk recht voor kunnen zitten. Op een haard kun je ook schuin kijken, of je vergroot het zicht op de vlammen door een 3-zijdig open haard.

 

Alternatieve plekken voor een haard

Wanneer het niet lukt de haard naast de televisie te plaatsen, kijk dan naar alternatieve plekken. Misschien ga je aan de eettafel ook lekker genieten van een vuurtje. Of kun je een tunnelhaard tussen eettafel en woonkamer plaatsen, of tussen eettafel en keuken? Of is een driezijde open haard als roomdivider een idee? Het kan ook heel spannend zijn om een haard te integreren in de keuken, ter hoogte van het aanrechtblad. Als je van vuur houdt, zijn er dus tal van mogelijkheden.

 

alle ontwerpen van studio inka

Waar je ook voor kiest, het is belangrijk om van beide elementen volop te kunnen genieten.

Dus – laat het maar lekker vriezen buiten!