Ieder jaar geef ik op het Staring College in Lochem een voorlichting over het mooiste beroep dat er is – interieurarchitect. Dit jaar zaten er 3 groepen van in totaal 45 leerlingen met hun ouders, die interesse hadden in dit beroep. In het begin stel ik altijd de vraag wat het verschil is tussen een interieurarchitect en een interieurdesigner of –stylist. En ook dit jaar bleef het weer in alle groepen stil. Daarbij is het verschil enorm groot!

Wanneer dus zelfs leerlingen die dit beroep wellicht willen uitoefenen  het verschil niet kennen, hoe zit dat dan met mensen die interesse hebben in een interieuradvies? Hoe moeten zij weten wie zij het beste kunnen vragen voor een ontwerp?

Lees over de verschillende opleidingen en werkvelden en een duidelijke uitleg wie voor welke klus het meest geschikt is.

Binnenhuisarchitect, interieurdesigner, interieurstylist en interieurontwerper

De titels binnenhuisarchitect, interieurdesigner, -stylist of -ontwerper zijn niet beschermd. In principe mag zich iedereen zo noemen.

Opleiding

De opleidingen en cursussen tot deze beroepen zijn doorgaans op mbo-niveau. Een opleiding of cursus kan vaak in deeltijd gevolgd worden en varieert van enkele maanden tot twee jaar.

Werkveld

Een binnenhuisarchitect, stylist of designer gaat uit van de ruimte die er is. Deze kleed hij aan en richt hem met meubels in een bepaalde stijl in. Vaak worden daarvoor moodboards gemaakt. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van accessoires, zoals kussens, vazen en andere decoratieve elementen. Een binnenhuisarchitect gaat daarnaast ook naar de indeling van ruimtes kijken en denkt mee bij een functieverandering van een ruimte.

Een binnenhuisarchitect, designer of stylist werkt vaak samen met stoffeerders, leveranciers of meubelmakers. Opdrachtgevers zijn hoofdzakelijk particulieren.

Interieurarchitect

De titel interieurarchitect is beschermd. Alleen wie in het architectenregister staat, mag zich interieurarchitect noemen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten aan een aantal eisen worden voldaan.

Opleiding

De opleidingen aan diverse instituten en academies zijn op hbo-niveau tot academisch niveau en duren 4 jaar voor de bachelor en (niet verplicht) 2 jaar voor de master.

Na het diploma moet een beroepservaringsperiode van 2 jaar worden doorlopen. Dit is een soort cursus met maandelijkse bijeenkomsten en huiswerk voor vakinhoudelijke verdieping. Na de beroepservaringsperiode is inschrijving in het architectenregister mogelijk en mag  men de titel interieurarchitect dragen. Het is verplicht om ieder jaar minimaal 16 uur aan bijscholing te volgen.

Werkveld

Een interieurarchitect kijkt niet alleen naar de bestaande ruimtes, maar kan ook de indeling van hele gebouwen veranderen. Daardoor zijn de vraagstukken voor interieurarchitecten vaak complexer en worden zij bij verbouwingen of grotere nieuwbouwprojecten geraadpleegd. Bij het ontwerp wordt dan specifiek naar de functie gekeken en wordt rekening gehouden met de behoeftes van de gebruikers, zowel functioneel als ook qua sfeer. Zo ontstaat er voor kinderen een heel andere omgeving dan voor ouderen. Interieurarchitecten werken in verschillende sectoren zoals particuliere woningbouw, retail, standbouw op beurzen, onderwijs, openbare gebouwen, hospitality, gezondheidszorg en kantoren.

Conclusie

Heb je geen structurele ruimtelijke aanpassingen van je huis of kantoor voor ogen? Wil je graag advies voor stijl en hulp bij de keuze voor meubels, kleuren en accessoires? Dan kun je gerust een interieurdesigner, een stylist of binnenhuisarchitect om advies vragen. Zij zullen helpen de juiste producten bij elkaar te zoeken om de gewenste sfeer te bereiken.

Wil je een professioneel interieuradvies voor een ideale indeling van de ruimtes waarbij rekening wordt gehouden met bouwkundige aspecten?  Dan kun je beter bij een interieurarchitect terecht. Zij kunnen nieuwe ruimtelijke oplossingen bedenken en uitwerken.