De meeste Nederlanders zijn vaak niet gezegend met een grote tuin. Maar juist de kleine tuinen kunnen als verlengstuk van het interieur worden gezien. Wanneer je het als één harmonieus geheel vormgeeft, voelt de ruimte binnen ook veel groter en ruimtelijker.
Hier komen 5 tips, hoe je de grens tussen binnen en buiten kunt vervagen. Van bouwkundige aanpassingen tot praktische details, die in ieder huis toe te passen zijn:
#1 Vergroot de zichtrelatie
Het is voor de hand liggend – hoe groter het glasoppervlak tussen woning en tuin, hoe meer verbinding tussen deze twee. Denk in grote gebaren, en niet in vele kleine openingen. En dan het liefst met glas tot op de grond. Vensterbanken, waar je decoratie en planten op kunt zetten staan altijd gezellig, maar belemmeren juist de beleving van buiten. Hetzelfde geldt voor gordijnen. Wanneer je voor een levendig patroon van je gordijnen kiest, zullen deze de aandacht afleiden van het uitzicht. Kies daarom beter voor rustige, uni-kleurige gordijnen in natuurtinten.
Heb je echt een fantastisch uitzicht, kun je dit inkaderen als een schilderij. Maak dan een groot raam met een zo smal mogelijk vast kozijn, en laat de vensterbank leeg. Het effect wordt versterkt wanneer je de vensterbank rondom het raam laat lopen, als een kader (of schilderijlijst).
#2 Zet het huis open
Dubbele deuren zijn natuurlijk de klassieker. En er bestaan inmiddels (hef)schuifpuien die 3m open kunnen schuiven. Maar nog meer effect kun je met vouwwanden bereiken. Daardoor is het mogelijk een hele pui open te zetten! Enig nadeel hiervan is het ongedierte, dat ook ongehinderd naar binnen kan komen…
#3 Binnen naar buiten
Trek de sfeer van binnen naar buiten, door dezelfde materialen en kleuren te gebruiken. Laat bijvoorbeeld de tegelvloer van de woonkamer in het terras doorlopen. Denk dan wel aan voldoende stroefheid en niet te gladde tegels voor buiten. Of een woning scheidende wand met een accentkleur kan als tuinmuur buiten in dezelfde kleur verder lopen.
Hetzelfde geld voor meubels. Tuinmeubels hebben steeds meer het karakter van woonkamer-meubels. Met voor buiten geschikte vloerkleden. Of pas dezelfde lampen toe! Er zijn armaturen verkrijgbaar in zowel een interieurversie als ook buitenversie.
#4 Buiten naar binnen
Maar het kan ook andersom, sommige meubels voor buiten zijn zo mooi, dat ze binnen ook niet misstaan. Denk aan meubels van rotan, steigerhout, riet of teakhout. Met veel plantenpotten en misschien een behang met weelderig bladdesign waan je je al gauw op een terras.
#5 Een serre als tussenruimte
Een serre verzacht de overgang tussen binnen en buiten. Door al het glas kun je binnen zitten, maar toch het hele jaar door optimaal genieten van je tuin. In het ideale geval kun je de glazen puien in de zomer open zetten, zodat je meer het veranda-gevoel krijgt. Hou in ieder geval ook rekening met de opwarming van de serre, en pas buitenzonwering toe. Bij het voorbeeld van een project van Studio Inka staat ook een houtkachel in de serre. Zo kun je ’s winters voor het vuur zitten terwijl je de sneeuw ziet vallen.
Geniet van de zon en de natuur, buiten én binnen!